خانواده، اصلیترین پرورشگاه و آموزشگاه فرد محسوب میشود

یک پژوهشگر وتحلیگر بابیان اینکه بی شک خانواده، به عنوان نهادی مقدس و بیبدیل، نخستین، مهمترین و اصلیترین پرورشگاه و آموزشگاه فرد محسوب میشود افزود: مادر نقش محوری را دارد.
هادی یوسفیان ، در گفتگو با کارنامه فردا به تاثیرگزاری نقش زنان در توسعه پایدار پرداخت .
به گزارش پایگاه خبری کارنامه فردا، در این گفتگو آمده است:توسعه پایدار فرآیندی است که آیندهای مطلوب را برای جوامع بشری متصور می کند که در آن شرایط زندگی و استفاده از منابع، بدون آسیب رساندن به یکپارچگی، زیبایی و ثبات نظامهای حیاتی، نیازهای انسان و جوامع بشری را برطرف میسازد.
کارشناس ارشد مدیریت گفت :توسعه پایدار راهحلهایی را برای الگوهای فانی ساختاری، اجتماعی و اقتصادی توسعه ارائه میدهد تا بتواند از بروز مسائلی همچون نابودی منابع طبیعی، تخریب سامانههای زیستی، آلودگی، تغییرات آب و هوایی، افزایش بیرویه جمعیت، بیعدالتی و پایین آمدن کیفیت زندگی انسانهای حال و آینده جلوگیری کند.
وی لازمه توسعه پایدار فرآیندی در استفاده از منابع، هدایت سرمایهگذاریها، جهتگیری توسعه فناوری و تغییرات نهادی، با نیازهای حال و آینده سازگار را توسعه پایدار فرآیندی دانست افزود: برای بدست آوردن پایداری در هر فعالیتی نیاز به منابع و جایگزینی سریع و یکپارچه آن وجود دارد.
این تحلیگرو پژوهشگرتوسعه پایدار در کنار رشد اقتصادی و توسعه بشری در یک جامعه یا یک اقتصاد توسعه یافته، سعی در تحصیل توسعه مستمر، ورای توسعه اقتصادی دارداهداف اساسی مبتنی بر مفهوم توسعه پایدار عنوان کرد وگفت: تجدید حیات رشد اقتصادی، تغییر کیفیت رشد اقتصادی ،برآورده ساختن نیازهای ضروری اولیه، اطمینان از سطح پایداری جمعیت، حفاظت از منابع طبیعی و ارتقاء منابع،جهتگیری مجدد دانش فنی (دانش بومی)،محیط زیست و تصمیمگیری اقتصادی، جهتگیری مجدد روابط اقتصادی و بینالملل واقدام در جهت مشارکتی ساختن موثراست .
این نویسنده توسعه شاخصههای توسعه پایدار را در چهار گروه اجتماعی، اقتصادی،بنیادی و زیستمحیطی اشاره کردو افزود: نفس گرم مادرانه ، شور و عاطفه همسری ، عظمت غیرقابل انکار زنان مستقیما بر توسعه پایدار اثر گذار است.
وی ادامه داد :حضرت امام خمینی(رضوان الله علیه) در خصوص اهمیت و جایگاه زن فرمودند: تجسّم عطوفت و رحمت در دیدگان نورانى مادر، بارقه رحمت و عطوفت ربّ العالمین است. خداوند تبارک و تعالى قلب و جان مادران را با نور رحمت ربوبیّت خود آمیخته آن گونه که وصف آن را کس نتوان کرد و به شناخت کسى جز مادران درنیاید. (صحیفه امام؛ ج ۱۶، ص ۲۲۵)همچنین ایشان در جایی دیگر در پیام به ملت ایران به مناسبت روز زن فرمودند: صلاح و فساد جامعه را از صلاح و فساد زنان دانسته و اشاره می کند: «نقش زنان در عالم از ویژگیهاى خاصى برخوردار است.
یوسفیان درادامه اذعان داشت :صلاح و فساد یک جامعه از صلاح و فساد زنان در آن جامعه سرچشمه مى گیرد. زن، یکتا موجودى است که مى تواند از دامن خود افرادى به جامعه تحویل دهد که از برکاتشان یک جامعه، بلکه جامعه ها به استقامت و ارزشهاى والاى انسانى کشیده شوند و مى تواند بعکس آن باشد.» (صحیفه امام؛ ج ۱۶، ص ۱۹۲)توسعه پایدار به عنوان یکی از بسترهای تعالی و رشد انسان، آنگاه می توا ند موفقیت آمیز باشد که با یاری و مشارکت همه گروه های اجتماعی و برای همه آنان صورت پذیرد. این پژوهشگر گفت :زنان نیمی از جمعیت کشور را تشکیل می دهند و بدلیل ارتباط مستقیم آنان با گروه های سنی کودکان ، جوانان، نوجوانان کودکان و نیز تاثیر نیم دیگر جمعیت ، یعنی مردان از مهمترین وموثرترین گروههای اجتماعی به شمار می آیند، و این واقعیتی است که در جوامع در حال توسعه کمتر مورد توجه قرار گرفته است.
وی افزود:جامعه ای که می خواهد به سوی توسعه حرکت کند اگر صرفاٌ به عوامل مادی توجه داشته باشد و تعالی انسان ها و کاهش نابرابری ها را در نظر نگیرد به موفقیت دست نخواهد یافت. به عبارت دیگر سواد، تندرستی، تغذیه صحیح، تامین مسکن در جامعه جزو نیازهای اساسی زن و مرد، دختر و پسر است.اگر در جامعه ای ضریب با سوادی، تندرستی شاخص های تغذیه و تامین مسکن، ایجاد اشتغال و درآمد ، بالا رود اما توزیع آن بین زن و مرد متعادل نباشد آن جامعه توسعه نیافته است . به همین جهت مسئولین متوجه شدند که زنان نقش به سزائی در فرآیند توسعه دارند.
یوسفیان گفت:زنان علاوه بر وظائف شخصی و خانوادگی قادرند در حرکتهای اجتماعی نقش های مهمی ایفا نمایند.
وی با تاکید به اینکه جامعه سالم و جوامع توسعه یافته را خانواده میسازد و رکن اصلی خانواده با زن است گفت: نقش همسر و سپس در نقش مادر، در جوامع غربی ارزش رکن خانواده رو به زوال است و شاهد مواردی از قبیل ازدواج سفید، زندگی مجردی و زندگی گروهی هستیم که باعث از بین رفتن امنیت خانواده و تضعیف نقش مادری و همسری میشودکه باعث عقب ماندگی از توسعه پایدار نیز می گردد.
این مولف خاطرنشان کرد :بی شک خانواده، به عنوان نهادی مقدس و بیبدیل، نخستین، مهمترین و اصلیترین پرورشگاه و آموزشگاه فرد محسوب میشود و یکی از نهادهای آموزشی و پرورشی عمده جامعه است و مادر نقش محوری را دارد.
وی در پاسخ به سوال مادران چگونه با کودکان رفتار میکنند؟ افزود: همان گونه که با آنها رفتار میشود.و سوالات فرزندان در خانواده چطور برطرف میگردد؟چه کسی اولین برخوردها را با کودک دارد جز مادر و پدر. این که امام خمینی (رضوان الله علیه) فرمودند «از دامن زن مرد به معراج می رسد»، عینا پاسخ به سوال فوق است چرا که تاثیر گذاری زن در مقام همسری و در مقام مادری بر اهل خانه بسیار زیاد و پر رنگ است. از این رو، ملاحظه میشود پشت هر زن یا مرد موفق، یک زن و یک مادر موفق، مدیر، مدبر و آگاه قرار دارد. در این باره ناپلئون گفته است که زنان با یک دست گهواره و با دست دیگر، دنیا را تکان میدهند. گفتنی است که اولین کسی که به سؤالهای کودک پاسخ میدهد، مادر است.بسیاری از ویژگیهای زیربنایی توسعه اجتماعی ، در خانواده به فرد انتقال مییابد. دینداری و تعهد، نظم و انضباط، آموزشهای اولیه، اخلاق و تربیت فردی و اجتماعی و…. در خانواده ترویج و به فرزندان منتقل میشود و پس از آن در محیط های آموزشی و اجتماعی پرورش و رشد می یابد تا به کمال رسد.با توضیحات اشاره شده می توان گفت خانواده در روند توسعه به صورت مستقیم یا غیرمستقیم تأثیرگذار است:
این تحلیگر اذغان داشت :توسعه نیاز به تفکر خلاق، اعتقاد به توان خودی و باور به توسعه دارد.
وی در همین رابطه گفت : اگر هدفهای توسعه با ارزشهای مذهبی هماهنگ شود، خانواده آن را درونی ساخته و امکان عمل به آن را فراهم میسازد.
وی افزود: در حال حاضر توسعه نیاز به نخبگان و متخصصان دارد، مسلماً متخصصان، بیشتر در نهادهای آموزشی رسمی آموزش میبینند، امّا خانواده در ایجاد انگیزه برای شغل و تخصصهای مختلف نقش مؤثری دارد.
وی ادامه داد:توسعه نیاز به سرمایه اولیه دارد.و در کشورهای جهان سوّم و نیز در کشورهای صنعتی، واحدهای خانوادگی شروع صنعت را امکانپذیر ساختند. که ژاپن نمونه بارز این وضعیت است.
یوسفیان بیان داشت:از آنجایی که دولت در امر توسعه تنها نقش هدایتگر و راهنما دارد؛ لازم است تا رکنهای دیگری در فراهم کردن وجدان، تعهدکاری، وفاداری و دلسوزی نقش لازم را ایفا نمایند و این امر به شکل نظاممندی از جانب خانواده قابلیت اجرا دارد.
نویسنده کتاب کارآفرینی اجتماعی توسعه نیاز به صرفهجویی جهت کاهش مصرف و هدایت سرمایه برای تولید کالاهای سرمایهای دانست گفت: . تشویق اعضای خانواده مصرفها را کنترل میکند و این خانوارها هستند که کالاهای جایگزین شده را میپذیرند یا رد میکنند و در نهایت این خانواده است که امکانات سرمایهگذاری را فراهم میآورد.
وی با اشاره به این که توسعه، جمعیتی متعادل را طلب میکند افزود: هر فعالیت مؤثر بر سیاست جمعیتی، از طریق خانواده در فرآیند توسعه تأثیرگذار است.
برچسب ها :
ناموجود- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰