کد خبر : 16093
تاریخ انتشار : جمعه 27 خرداد 1401 - 10:15

خانواده، اصلی‌ترین‌ پرورشگاه‌ و آموزشگاه‌ فرد محسوب‌ می‌شود

خانواده، اصلی‌ترین‌ پرورشگاه‌ و آموزشگاه‌ فرد محسوب‌ می‌شود

یک پژوهشگر وتحلیگر بابیان اینکه بی شک‌ خانواده‌، به عنوان نهادی مقدس و بی‌بدیل، نخستین، مهم‌ترین‌ و اصلی‌ترین‌ پرورشگاه‌ و آموزشگاه‌ فرد محسوب‌ می‌شود افزود: مادر نقش محوری را دارد.

هادی یوسفیان ، در گفتگو با کارنامه فردا به تاثیرگزاری نقش زنان در توسعه پایدار پرداخت .

به گزارش پایگاه خبری کارنامه فردا، در این گفتگو آمده است:توسعه پایدار فرآیندی است که آینده‌ای مطلوب را برای جوامع بشری متصور می کند که در آن شرایط زندگی و استفاده از منابع، بدون آسیب رساندن به یکپارچگی، زیبایی و ثبات نظام‌های حیاتی، نیازهای انسان و جوامع بشری را برطرف می‌سازد.

کارشناس ارشد مدیریت گفت :توسعه پایدار راه‌حل‌هایی را برای الگوهای فانی ساختاری، اجتماعی و اقتصادی توسعه ارائه می‌دهد تا بتواند از بروز مسائلی همچون نابودی منابع طبیعی، تخریب سامانه‌های زیستی، آلودگی، تغییرات آب و هوایی، افزایش بی‌رویه جمعیت، بی‌عدالتی و پایین آمدن کیفیت زندگی انسان‌های حال و آینده جلوگیری کند.

وی لازمه توسعه پایدار فرآیندی در استفاده از منابع، هدایت سرمایه‌گذاری‌ها، جهت‌گیری توسعه فناوری و تغییرات نهادی، با نیازهای حال و آینده سازگار را توسعه پایدار فرآیندی دانست افزود: برای بدست آوردن پایداری در هر فعالیتی نیاز به منابع و جایگزینی سریع و یکپارچه آن وجود دارد.

این تحلیگرو پژوهشگرتوسعه پایدار در کنار رشد اقتصادی و توسعه بشری در یک جامعه یا یک اقتصاد توسعه یافته، سعی در تحصیل توسعه مستمر، ورای توسعه اقتصادی دارداهداف اساسی مبتنی بر مفهوم توسعه پایدار عنوان کرد وگفت: تجدید حیات رشد اقتصادی، تغییر کیفیت رشد اقتصادی ،برآورده ساختن نیازهای ضروری اولیه، اطمینان از سطح پایداری جمعیت، حفاظت از منابع طبیعی و ارتقاء منابع،جهت‌گیری مجدد دانش فنی (دانش بومی)،محیط زیست و تصمیم‌گیری اقتصادی، جهت‌گیری مجدد روابط اقتصادی و بین‌الملل واقدام در جهت مشارکتی ساختن موثراست .

این نویسنده توسعه شاخصه‌های توسعه پایدار را در چهار گروه اجتماعی، اقتصادی،بنیادی و زیست‌محیطی  اشاره کردو افزود: نفس گرم مادرانه ، شور و عاطفه‌ همسری ، عظمت غیرقابل انکار زنان مستقیما بر توسعه پایدار اثر گذار است.

وی ادامه داد :حضرت امام خمینی(رضوان الله علیه) در خصوص اهمیت و جایگاه زن فرمودند: تجسّم عطوفت و رحمت در دیدگان نورانى مادر، بارقه رحمت و عطوفت ربّ العالمین است. خداوند تبارک و تعالى قلب و جان مادران را با نور رحمت ربوبیّت خود آمیخته آن گونه که وصف آن را کس نتوان کرد و به شناخت کسى جز مادران درنیاید. (صحیفه امام؛ ج ۱۶، ص ۲۲۵)همچنین ایشان در جایی دیگر در پیام به ملت ایران به مناسبت روز زن فرمودند: صلاح و فساد جامعه را از صلاح و فساد زنان دانسته و اشاره می کند: «نقش زنان در عالم از ویژگیهاى خاصى برخوردار است.

یوسفیان درادامه اذعان داشت :صلاح و فساد یک جامعه از صلاح و فساد زنان در آن جامعه سرچشمه مى‏ گیرد. زن، یکتا موجودى است که مى ‏تواند از دامن خود افرادى به جامعه تحویل دهد که از برکاتشان یک جامعه، بلکه جامعه ‏ها به استقامت و ارزشهاى والاى انسانى کشیده شوند و مى ‏تواند بعکس آن باشد.» (صحیفه امام؛ ج ۱۶، ص ۱۹۲)توسعه پایدار به عنوان یکی از بسترهای تعالی و رشد انسان، آنگاه می توا ند موفقیت آمیز باشد که با یاری و مشارکت همه گروه های اجتماعی و برای همه آنان صورت پذیرد.                                                                  این پژوهشگر گفت :زنان نیمی از جمعیت کشور را تشکیل می دهند و بدلیل ارتباط مستقیم آنان با گروه های سنی کودکان ، جوانان، نوجوانان کودکان و نیز تاثیر نیم دیگر جمعیت ، یعنی مردان از مهمترین وموثرترین گروههای اجتماعی به شمار می آیند، و این واقعیتی است که در جوامع در حال توسعه کمتر مورد توجه قرار گرفته است.

وی افزود:جامعه ای که می خواهد به سوی توسعه حرکت کند اگر صرفاٌ به عوامل مادی توجه داشته باشد و تعالی انسان ها و کاهش نابرابری ها را در نظر نگیرد به موفقیت دست نخواهد یافت. به عبارت دیگر سواد، تندرستی، تغذیه صحیح، تامین مسکن در جامعه جزو نیازهای اساسی زن و مرد، دختر و پسر است.اگر در جامعه ای ضریب با سوادی، تندرستی شاخص های تغذیه و تامین مسکن، ایجاد اشتغال و درآمد ، بالا رود اما توزیع آن بین زن و مرد متعادل نباشد آن جامعه توسعه نیافته است . به همین جهت مسئولین متوجه شدند که زنان نقش به سزائی در فرآیند توسعه دارند.

 یوسفیان گفت:زنان علاوه بر وظائف شخصی و خانوادگی قادرند در حرکتهای اجتماعی نقش های مهمی ایفا نمایند.

وی با تاکید به اینکه جامعه سالم و جوامع توسعه یافته را خانواده می‌سازد و رکن اصلی خانواده با زن است گفت: نقش همسر و سپس در نقش مادر، در جوامع غربی ارزش رکن خانواده رو به زوال است و شاهد مواردی از قبیل ازدواج سفید، زندگی مجردی و زندگی گروهی هستیم که باعث از بین رفتن امنیت خانواده و تضعیف نقش مادری و همسری می‌شودکه باعث عقب ماندگی از توسعه پایدار نیز می گردد.

این مولف خاطرنشان کرد :بی شک‌ خانواده‌، به عنوان نهادی مقدس و بی‌بدیل، نخستین، مهم‌ترین‌ و اصلی‌ترین‌ پرورشگاه‌ و آموزشگاه‌ فرد محسوب‌ می‌شود و یکی‌ از نهادهای‌ آموزشی‌ و پرورشی‌ عمده‌ جامعه‌ است‌ و مادر نقش محوری را دارد.

وی در پاسخ به سوال مادران چگونه با کودکان‌ رفتار‌ می‌کنند؟ افزود: همان‌ گونه که‌ با آنها رفتار می‌شود.و سوالات فرزندان در خانواده چطور برطرف میگردد؟چه‌ کسی‌ اولین‌ برخوردها را با کودک‌ دارد جز مادر و پدر. این‌ که‌ امام‌ خمینی‌ (رضوان الله علیه) فرمودند «از دامن زن مرد به معراج می رسد»، عینا پاسخ به سوال فوق است چرا که تاثیر گذاری زن در مقام همسری و در مقام مادری بر اهل خانه بسیار زیاد و پر رنگ است. از این رو، ملاحظه می‌شود پشت‌ هر زن‌ یا مرد موفق،‌ یک‌ زن‌ و یک‌ مادر موفق‌، مدیر، مدبر و آگاه‌ قرار دارد.‌ در این‌ باره‌ ناپلئون گفته است‌ که‌ زنان‌ با یک‌ دست‌ گهواره‌ و با دست‌ دیگر، دنیا را تکان‌ می‌دهند. گفتنی است که اولین‌ کسی‌ که به سؤال‌های‌‌ کودک‌ پاسخ می‌دهد، مادر است‌.بسیاری از ویژگی‌های زیربنایی توسعه اجتماعی ، در خانواده به فرد انتقال می‌یابد. دینداری و تعهد، نظم و انضباط، آموزش‌های اولیه، اخلاق و تربیت فردی و اجتماعی و…. در خانواده ترویج و به فرزندان منتقل می‌شود و پس از آن در محیط های آموزشی و اجتماعی پرورش و رشد می یابد تا به کمال رسد.با توضیحات اشاره شده می توان گفت خانواده در روند توسعه به صورت مستقیم یا غیرمستقیم تأثیرگذار است:

این تحلیگر اذغان داشت :توسعه نیاز به تفکر خلاق، اعتقاد به توان خودی و باور به توسعه دارد.

وی در همین رابطه گفت : اگر هدف‌های توسعه با ارزش‌های مذهبی هماهنگ شود، خانواده آن را درونی ساخته و امکان عمل به آن را فراهم می‌سازد.

وی افزود: در حال حاضر توسعه نیاز به نخبگان و متخصصان دارد، مسلماً متخصصان، بیشتر در نهادهای آموزشی رسمی آموزش می‌بینند، امّا خانواده در ایجاد انگیزه برای شغل و تخصص‌های مختلف نقش مؤثری دارد.

وی ادامه داد:توسعه نیاز به سرمایه اولیه دارد.و در کشورهای جهان سوّم و نیز در کشورهای صنعتی، واحدهای خانوادگی شروع صنعت را امکان‌پذیر ساختند. که ژاپن نمونه بارز این وضعیت است.

یوسفیان بیان داشت:از آنجایی که دولت در امر توسعه تنها نقش هدایتگر و راهنما دارد؛ لازم است تا رکن‌های دیگری در فراهم کردن وجدان، تعهدکاری، وفاداری و دلسوزی نقش لازم را ایفا نمایند و این امر به شکل نظام‌مندی از جانب خانواده قابلیت اجرا دارد.

نویسنده کتاب کارآفرینی اجتماعی توسعه نیاز به صرفه‌جویی جهت کاهش مصرف و هدایت سرمایه برای تولید کالاهای سرمایه‌ای دانست گفت: . تشویق اعضای خانواده مصرف‌ها را کنترل می‌کند و این خانوارها هستند که کالاهای جایگزین شده را می‌پذیرند یا رد می‌کنند و در نهایت این خانواده است که امکانات سرمایه‌گذاری را فراهم می‌آورد.

وی با اشاره به این که توسعه، جمعیتی متعادل را طلب می‌کند افزود: هر فعالیت مؤثر بر سیاست جمعیتی، از طریق خانواده در فرآیند توسعه تأثیرگذار است.

برای ورود به کانال تلگرام کارنامه فردا کلیک کنید

برچسب ها :

ناموجود
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.

ایثار و شهادت